AKTUELLT

AKTUELLT

Följ oss på Instagram för senaste nytt och ändringar i programmet:


Mentorskapsutställningen 2023

Årets Mentorskapsprojekt har nåt sitt slut. Utställningen pågår mellan 18e och 28e oktober. Här publicerar vi bilder från utställningen och foldern med texter skrivna av mentorerna om sina respektive mentorskapselevers processer.

Hanna Enbom
Hanna Enbom
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Lan Lindström
Minna Wiklund
Lan Lindström
Minna Wiklund
Lan Lindström
Lan Lindström
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Magdalena Kerttu
Vernissage
Minna Wiklund
Lan Lindström
Minna Wiklund
Hanna Enbom
Hanna Enbom
Magdalena Kerttu
Magdalena Kerttu
Lan Lindström
Magdalena Kerttu
Hanna Enbom
Vernissage
Lan Lindström
Vernissage
blad1
blad2
blad3
Hanna Enbom
Hanna Enbom
Magdalena Kerttu
Magdalena Kerttu
Lan Lindström
Lan Lindström
Minna Wiklund
Minna Wiklund
Minna Wiklund
blad13
blad14

Denna grupp är öppen att hoppa in i maila galleri.lillasyster@gmail.com

för att ansluta.

Galleri Lillasyster har alltid titulerat sig som ett konstkollektiv för ungdomar, av ungdomar men har på senare tid tappat lite av ungdomars makt i projektet. Att få tycka till och önska är inte samma sak som att styra. Det vill vi ta tillbaka nu.
Galleri Lillasyster behöver en maktgrupp. En grupp som bestämmer i vilken riktning projektet ska gå i och vad som bör göras.
Att engagera sig i gruppen kan innebära att bla
- Bestämma utställningar och hur de ska se ut
- Va med och arrangera workshops, kurser och andra träffar
- Bestämma vad för material som ska köpas in
- Få tillgång till lokal och stöttning för din konstnärliga utveckling
Och mycket mer.
Låter det här som något du är intresserad av? Kom på ett första möte

Onsdag 29e Mars klockan 18.00 på Galleri Syster/Lillasyster, Sandviksgatan 18A, Luleå.

Bor du på annan ort kan du ge oss busskvittot så ersätter vi dig för resan eller så deltar du digitalt. Maila oss för länk till mötet.


Vill du ställa ut din konst och få hjälp av en professionell konstnär? Ansök om en plats i Galleri Lillasysters årliga Mentorskapsprojekt!


Ansökan och kriterier:

  • Du ska va mellan 13 och 25 år
  • Du ska bo i Norrbotten
  • Inga förkunskaper krävs!

Ansök genom att svara kort på nedanstående frågor och maila din ansökan till

galleri.lillasyster@gmail.com

märk ansökan med “mentorskapsprojekt 2023”


Vill du veta hur tidigare års mentorsprojekt har sett ut, klicka här!


SISTA ANSÖKNINGSDAG 16:e MARS


Namn:

Ålder:

Ort:


  1. Vad vill du utforska mer eller utveckla? 

Det kan t.ex. vara att få nya perspektiv på någon del av ditt skapande, testa ny teknik eller utveckla något du redan har erfarenhet av.Projektet arrangeras av Galleri Lillasyster med medfinansiering från Luleå Kommun och Region Norrbotten

TECKNINGSKURS MED ISAK ANSHELM 6E & 7E MAJ!


- Vi lär oss teckna i blyerts och kol.

- Kursen är den 6e och 7e maj.

- Den 6e börjar vi kl 10 och slutar kl 13.

- Den 7e börjar vi kl 12 och slutar kl 17.

- Vi är på galleri lillasyster, sanviksgatan 18a i luleå.

- Vi bjuder på fika (vill du ta med något finns micro och kylskåp.)

- Du behöver inga förkunskaper.

- Allt är gratis.


Låter det kul? Anmäl dig genom att maila namn och ålder till galleri.lillasyster@gmail.com

Först till kvarn gäller!

Mentorskapsprojekt 2022

Utställning

Rock
Rock
Mikaela
Mikaela
Ace
Ace
Fanny
Fanny

Årets mentorskapsprojekt har nått sitt slut och i Galleri Lillasysters lokal kommer utställningen av mentorseleverna stå fram till 29 oktober. Öppettider:

Tisdagar kl 12-15

Onsdagar kl 18-20

Lördagar kl 12-15


Förutom att se verken kan du också läsa om adepternas processer i våran folder.

Klicka HÄR för att komma till den.

Klicka på bildspelet för att se alla bilder

Blomsterhjerta (2020) av Maja Stjärna
Take My Life (2022) av Alma Winkler
Hagen Uti Oss
Vulcano (2008) av Åsa Ersmark
Take My Life (2022) av Alma Winkler
The Rock (2022) av Alma Winkler

Detalj ur Blomsterhjerta (2020) av Maja Stjärna

Hagen uti oss


“Din kropp är ett tempel,” sägs det. Nej, din kropp är en hage. Brukad, utnyttjad,romantiserad. Vacker, bördig, livnärande.


Kroppens dualitet är det som undersöks av ungdomscuratorerna

Adina Edfelt, Felix Krausz Sjögren och Alva Warnström Mårsén i utställningen Hagen uti oss på Galleri Syster, Luleå. Hur kan kroppen anses vara det mest naturliga vi har, samtidigt som den bestjäls på detta tillstånd? En ätstörning kan leda till att hagen blir karg, skapandet av ett barn till att hagen antar en ny och stundtals främmande form.


Medverkar gör konstnärerna Alma Winkler, Maja Stjärna och

Åsa Ersmark. Konstfackutbildade Alma Winklers textila skulpturverk Take My Life (2022) centrerar moderskapet och dess kropp. Att vilja ge sig fullt ut till sina barn, samtidigt som det uppstår motstridiga känslor kring detta. Liknande fokuserar Åsa Ersmarks videokonstverk Volcano (2008), gjort under tiden på

Kungliga Konsthögskolan, på moderskapet. Här avtäcks det som
annars göms av barnets mun: det ammande bröstet. Textilkonstnären Maja Stjärnas Blomsterhjerta (2020) reflekterar likaså kring kroppen, inte från perspektiv av en mor, utan från det av någon sjuk i en ätstörning. Kan man rehabilitera, ge näring till och sörja för sin hage genom konsten?Adina Edfelt, Felix Krausz Sjögren och Alva Warnström Mårsén är före detta medlemmar av galleriet och stiftelsen Index Teen Advisory Board och blev i början av 2022 tillfrågade av oss att curera en utställning. Samarbetet var Galleri Lillasyster del av Galleri Systers tema Vänskap i Arbete som pågått under året och utställningen huserades i Galleri Systers lokaler.

Utställningen genomfördes med stöd av

Index - The Swedish Contemporary Art Foundation, Kulturrådet, Norrbottens läns landsting och Luleå kommuns kultur- och fritidsförvaltning.


.
KURS I MÅLERI 2022 Är du mellan 13 och 25 år? Är du nyfiken på att prova på måleri? Galleri Lillasyster håller en kurs där vi känner på material och pratar om olika tekniker inom måleri.


Kursledare är Ludvig Sjödin, en konstnär från Luleå som främst arbetar med måleri i sitt konstnärskap. Kursen är gratis och material ingår. Inga förkunskaper krävs. Det är först till kvarn som gäller!


Endast fem platser per kurstillfälle. Skicka din anmälan till galleri.lillasyster@gmail.com. Märk mailet med “målerikurs”.


Två kurstillfällen ges: 22-23 januari och 29-30 januari. Specificera i mailet vilken av helgerna du vill anmäla dig till.


(OBS: kurserna är fullbokade)


När: 22-23 januari kl. 10-16, 29-30 januari kl. 10-16

Var: Galleri Syster, Sandviksgatan 18A, Luleå

Galleri Lillasysters

Mentorskapsprojekt 2022


Vill du ställa ut din konst och få hjälp av en professionell konstnär?

Under våren 2022 bjuder Galleri Lillasyster in dig som bor i norrbotten och är mellan 13-25 år att delta i årets mentorskapsprojekt. Där får du skapa konst inför en utställning med vägledning av en professionell konstnär.


Projektet startar i slutet av mars och avslutas med en gemensam utställning på galleri Lillasyster i Luleå under hösten. Som deltagare får du hjälp av din konstnärliga mentor som vägleder dig i processen att skapa konst inför utställningen. 


Mentorn kan till exempel komma med praktiska råd om någon särskild teknik, eller bidra med konstnärliga diskussioner kring ditt eget skapande och dina visioner.


Tillsammans med din mentor lägger ni upp hur du vill att innehållet ska se ut beroende på vad du är intresserad av och vill utveckla. Ni bestämmer tillsammans hur ni vill hålla kontakten, om det till exempel är genom mail-kontakt, digitala möten, studiebesök eller liknande. 


Vi kommer att ha tre gemensamma träffar digitalt. Där finns möjlighet för er att visa hur arbetet går och har möjlighet att bolla idéer och inspireras av varandra.


  • Du får en budget på 2400 kr som kan gå till material, resor eller inträden
  • Du får 1000 kr i stipendium Ansökan och kriterier:


- Alla mellan 13-25 år i Norrbotten kan ansöka om att vara med i projektet. 


- Du behöver inga förkunskaper, bara vilja till att utveckla ditt skapande! - I den händelse att vi får in fler ansökningar än antal platser i projektet så gör representanter från Galleri Lillasyster ett urval utifrån era ansökningar och era svar på nedanstående frågor.


- Ansök genom att svara kort på nedanstående frågor och maila din ansökan till galleri.lillasyster@gmail.com.

Märk ansökan med "mentorskapsprojekt 2022".


Sista ansökningsdag är 18 mars 2022.


Namn:

Ålder:

Ort:


1. Vad vill du lära dig mer om eller utveckla? Det kan t.ex. vara att få nya perspektiv på en aspekt av ditt skapande, testa en helt ny teknik eller utveckla något du redan har erfarenhet av.


2. Vad arbetar du främst med i ditt skapande? Exempelvis: Har du någon särskild teknik du gillar att jobba med? Eller finns det några särskilda teman eller frågor som du intresserar dig för?
Projektet arrangeras av Galleri Lillasyster i samarbete med Luleå Kommun.
Utställning analogt fotografi 2021

När Norrbottens Museet förra året hittade en gammal Hasselbladskamera i sina samlingar så kontaktades Galleri Lillasyster för att se om det tillsammans gick att göra ett pedagogiskt projekt.

Sedan början av 2021 har vi därför haft möjligheten att låta fem deltagare låna kameran i en månad var för att prova på att fotografera analogt. Under tiden har de fått handledning av konstnären och fotografen Mia Rogersdotter Gran som huvudsakligen jobbar med analogt fotografi i sin konstnärliga praktik.

Projektet inleddes med föreläsningar av Karin Tjernström från Norrbottens Arkiv där hon berättade om kvinnliga fotografiska föregångare i Norrbotten och av Jonathan Bergström om fotografen Valdy Persson som levde i Norrbotten på 1930-talet.

Resultatet av ungdomarnas fotografier kommer nu att visas som en utställning på Galleri Lillasyster. Fotografierna bjuder in oss att ta del av upptäckarlust och nyfikenhet. Det har funnits ett stort engagemang av deltagarna att utvecklas i den, för dem, nya tekniken.


Galleri Lillasyster fyller dessutom 10 år! Det vill vi fira.


Medverkande Lillasystrar:

Rock Lipponen

Alma Wikberg

Cecilia Christopher

Sara Nyström 

Niki Sundberg


mentorskapsprojekt 2021

Under våren 2021 startade Galleri Lillasyster upp ett mentorskapsprogram där fem konstintresserade ungdomar parades ihop med varsin yrkesverksam konstnär. Konstnären har fungerat som en mentor och har handlett den unge adepten i att utveckla sitt konstnärskap med målet att i projektets slutfas ställa ut på Galleri Lillasyster.


Ett mentorskap kan se olika ut från situation till situation, det kan handla om allt från digitala möten och mailkontakt till studiebesök och arbetsdagar i ateljén. Mentorn kan både komma med praktiska råd om t.ex. en viss teknik, men också bidra till en konstnärlig diskussion kring vad adepten gör och vill uppnå. 


I uppstartsfasen hölls samtal och diskussionsunderlag som möjliggjorde för mentorn och adepten att tillsammans arbeta fram ett upplägg över mentorskapets innehåll. 


Under projektets gång har tre gemensamma träffar hållits där deltagarna har uppdaterat varandra om hur det gått och där vi som projektledare fått möjlighet att fånga upp eventuella funderingar eller svårigheter. Under november ställs projektet ut i Galleri Lillasysters lokaler.


Medverkande Lillasystrar och mentorer:


Lisa Lundmalm - mentor: Angelica Ruffier
Nelly Aana Karolina Engström - mentor: Lotta Lampa
Helmi Burman - mentor: Erik Thörnqvist
Hedvig Johansson - mentor: Stina Edin
Paulina Sandberg de Burgos - mentor: Thomas Hämén


Öppet: måndag 12-15, onsdag 18-20, lördag 12-15. Utställningen pågår till 29 november.

Plats: Galleri Lillasyster, Sandviksgatan 20, Luleå

FANZINEUTSTällning 2021


Under våren har Galleri Lillasyster skickat hem konstnärsmaterial till 7 unga Norrbottningar som under en månads tid fått arbeta med linoleumtryck.


Linoleumtryck är en grafisk teknik där en av fördelarna är att det inte kräver så stora ytor utan går bra att göra hemma vid skrivbordet, en perfekt teknik att arbeta med när vi är tvungna att spendera mer tid i våra hem. Efter en digital genomgång och inspirationsföreläsning med fanzineskaparen Siri Nouttaniemi har var och en experimenterat med materialet på egen hand.


Resultatet blev en samling verk som nu får ta plats i ett fanzine. Fanzinet och orginaltrycken visas i Galleri Lillasysters skyltfönster under sommaren.


Medverkande:


Hanna Enbom
Rock Lipponen
Mirja Ekman
Emilia Garberg
Noa Halvares
Ebba Billström
Astrid Lakso


Öppet: under dygnets alla timmar mellan 16 juli - 8 augusti

Plats: Galleri Lillasyster, Sandviksgatan 20, Luleå