AKTUELLT

OPEN CALL: LILLASYSTER SAMARTBETE

GALLERI SYSTER UTLYSER TRE SAMARBETSPROJEKT FÖR KONSTNÄRLIG PRODUKTION. ANSÖKAN ÄR ÖPPEN FÖR ALLA I NORR- OCH VÄSTERBOTTEN UPP TILL 26 ÅR.


Projektet handlar om att utvecklas genom samarbete. Att hitta nya metoder för att utveckla konstlivet i norra Sverige. Det handlar om inre och yttre utveckling.

Norra Sverige behöver mer konst och kultur för att vara en relevant plats att bo och verka på. Norra Sverige behöver fler konstnärer och fler sätt för dess konstnärer att nå ut på den nationella och internationella konstscenen.

Det pågår saker i norr, konsten hittar nya rum och nya samarbeten. Konsten i norra Sverige befinner sig i en spännande utvecklingsfas just nu. Det satsas från många håll och skapas nya platser för konstens tillväxt och för möten mellan konst och människor.

Vi vill med detta projekt skapa förutsättningar för unga konstintresserade att utvecklas.

Villkor:
Du som ung konstintresserad i Norr- eller Västerbotten kan ansöka om att göra ett konstprojekt tillsammans med någon annan (den andra parten kan vara verksam var som helst i världen).

Din samarbetspartner kan vara en ung konstnär, en konstnär som går konstskola eller är nyligen utexaminerad eller konstnär som arbetar utanför den traditionella konstscenen.
Vill du ha hjälp att kopplas ihop med en konstnär som du tror du skulle inspireras av och utvecklas tillsammans med så finns vi på Galleri Syster här som bollplank.

Projektet ska redovisas i någon form på Galleri Syster / Galleri Lillasyster innan projekttidens slut. Det kan ske genom en utställning, en publik föreläsning om den konstnärliga processen, en publikation eller på annat sätt som vi kommer överens om under projekttidens gång. Det kan också komma att redovisas på annan plats, beroende på projektets utformning.

De båda parterna i varje projekt erhåller ett stipendium om 37 500 kr/person plus utställningsersättning.

Galleri Syster bekostar resor och uppehälle samt en mindre summa för produktionskostnad. Summorna varierar beroende på vilken person du väljer att samarbeta med och hur ert projekt ser ut. Efter att ert projekt blivit utvalt gör vi upp en detaljerad budget i samverkan med er.

Under SamArtBetet vill vi att ni gästpostar på Galleri Lillasysters instagram.

Efter projektets slut inkommer ni med en kort sammanfattning i text och bild för Galleri Systers redovisning.

Ansökan:
Skicka in en kort projektbeskrivning och presentation av dig själv plus den person du vill samarbeta med.

Namn:
Adress:
Tel:
Mail:
Hemsida:
(Har du ingen hemsida vill vi att du skickar tre bilder på representativa verk du gjort)
Bio: (max halv A4)
Samarbetsidé: Varför ni två vill samarbeta, vad är det ni vill utforska tillsammans? (max en A4)

Ansökan mejlas till: info@gallerisyster.se ange: Lillasyster SamArtBete ansökan i ämnesraden

Tidsplan:
Sista ansökningsdag: 30 juni
Besked om projektet beviljats: 7 juli
Projektstart: 7 juli
Projektredovisning: hösten 2020 (datum för publik redovisning sätts vid projektstart)
Projektslut: 31 dec 2020

Projektet SamArtBete är en del av ett större projekt som Galleri Syster driver tack vare stöd från Postkodstiftelsen.


www.gallerisyster.se


TEXTIL WORKSHOP OCH ÖVERNATTNING I KORSTRÄSK

Helgen den 17-18 augusti anordnar vi en textil workshop med konstnären Ida Isak Westerberg! 


En helg där vi med tyg och sådant som finns i köket färgar och utforskar mönster och på det sättet skapar våra egna bakgrunder. Bakgrunder som vi sedan kommer att bearbeta på olika sätt. Inga förkunskaper krävs! Läs mer om innehållet i bilden till höger.


OM IDA ISAK WESTERBERG:

Text från Ida Isaks hemsida:


"Med inspiration från Norrbotten och med queera perspektiv skapar Ida Isak Westerberg taktila skulpturala vävar och föremål som tillmötesgår mänskliga behov. Ida Isak är utbildad på Handarbetets vänner i Stockholm inom vävning och konstsömnad och är sedan hösten 2018 bosatt och verksam i Älvsbyn, Norrbotten"


PRAKTISK INFORMATION:

Vi håller till i Ida Isaks ateljé i Korsträsk, som ligger ca 7 km utanför Älvsbyn. Där övernattar vi från lördag till söndag. Sovplatser finns till alla kursdeltagare.  


Lördag 17/8:

- Vi tar oss till Korsträsk under morgonen. Med länsbuss eller gemensam bilfärd, Galleri Lillasyster ordnar färden dit och står för resekostnaderna. 

- Lunch vid ankomst!

- Workshop mellan kl. 12:00-17:00 inkl. paus.

- Middag, film-mys och övernattning efter workshopen. 


Söndag 18/8:

- Frukost och sedan workshop mellan kl. 10:00-14:00, inkl. lunchpaus.

- Hemfärd till Luleå ca 15:00.

Anmälan:

Anmäl dig senast 5 augusti genom att maila galleri.lillasyster@gmail.com


Denna workshop är gratis och öppen för alla i Norrbotten mellan 16-25 år. Galleri Lillasyster står för måltider, samt rese- och materialkostnader.


Mer information om exakta tider och hur vi färdas läggs upp längre fram samt mailas ut till alla anmälda!

KONST I DET GRÖNA

27-28 juli går Luleå Konstförenings Konst i Det Gröna av stapeln! Under helgen ställer allt från konstintresserade nybörjare till etablerade konstnärer ut sina alster. Arrangemanget lockar varje år hundratals besökare och är ett perfekt tillfälle att visa sin konst och kanske göra lite konstaffärer.

I år kommer Galleri Lillasyster vara med på ett hörn! Vi går ihop och ställer ut vår konst tillsammans. De lillasystrar som vill vara med bidrar med ett eller fler verk och Lillasyster står för avgiften. Ett bra tillfälle att vara med även om en känner att en inte har tillräckligt många verk att visa!

Skicka ett mail till galleri.lillasyster@gmail.com om du är sugen på att delta! Anmäl dig senast 15 juli.

Alla mellan 13-25 år i Norrbotten är välkomna, oavsett om du varit med på Galleri Lillasysters arrangemang tidigare eller är helt ny!

Här är mer information om Konst i Det Gröna:
https://www.luleakonstforening.se/verks/kidg/


UTFLYKT TILL HAVREMAGASINET

Häng med Galleri Lillasyster till Havremagasinet!

Torsdagen 6 juni besöker vi vernissagen för sommarens utställningar! Fikar, lyssnar på artist talks och kollar in utställningarna.


Mer information här

MUSIKENS MAKT 2019

För sjätte året i rad deltar Galleri Lillasyster med sina alster på Musikens Makt! Välkommen att titta förbi på Gültzaudden 2-3 augusti.

KOMMANDE SKISSKVÄLLAR

Välkommen till skisskvällar på Galleri Lillasyster, Sandviksgatan 20 Luleå! Vi ritar, fikar och umgås. Material och fika står vi för, inga förkunskaper krävs. 


Kommande datum:

Onsdag 10/4 kl. 18-20

Onsdag 24/4 kl. 18-20

Onsdag 8/5 kl. 18-20

Måndag 22/5 kl. 18-20

Onsdag 5/6 kl. 18-20


Kostnadsfritt och ingen anmälan!

ANSÖK OM ATELJÉPERIOD PÅ GALLERI LILLASYSTER


Galleri Lillasyster flyttat hemifrån! Ett stenkast bort från Galleri Syster finns vår nya, egna lokal på Sandviksgatan 20 på varvet i Luleå. Under hösten har du möjlighet att använda vår lokal som ateljé!

Att använda en atelje i sitt skapande kan ha många fördelar. Du distraherar inte dig själv med vardagens göromål på samma sätt, får vistas på en plats där du endast fokuserar på ditt kreativa skapande och kan arbeta med större grejer!


Hur ansöker jag?

Du skickar ett mail till galleri.lillasyster@gmail.com. Där beskriver du ungefär vad du tänkt jobba med, när och hur länge du vill vistas i ateljén. Du kan max ansöka om en månad. Efter periodens slut har du möjlighet att ställa ut dina verk i galleriet.


Detta är gratis och öppet för dig mellan 13-25 år i Norrbotten.


ART ALLIES

NU KAN VI STOLT PRESENTERA DE TVÅ UTVALDA KONSTNÄRERNA TILL PROJEKTET ART ALLIES!

Under februari månad utlyste Galleri Lillasyster en konstnär och en lillasyster till ett gemensamt konstprojekt - ART ALLIES. Utgångsläget är det kollektiva skapandet med fokus på ett ömsesidigt mentorskap - att utvecklas och lära av varandra. 


Nu kan vi stolt presentera våra två utvalda konstnärer! Isabell Nilsson och Kornelia Waller Nilsson. Tillsammans ska de skapa en miniatyrvärld, en stad som ger plats åt deras psykedeliska drömmar och fantasier. De vill genom projektet utforska sin skapande process för att sedan låta andra ta del av den. Som att kika genom ett nyckelhål på deras vision om det utopiska samhället!


Isabell Nilsson är 24 år gammal med rötterna i Piteå, hon bor och verkar numera i Umeå. Hon har tidigare framförallt ägnat sig åt måleri, där utforskar hon skapandet genom en lek med färg och form. Motiven är en blandning av allt från relationer till krukväxter och bananskal uppmålade i färgstarka och skeva porträtteringar. Har studerat konst vid Sunderby Folkhögskola i två år och har under det senaste året medverkat i fem samlingsutställningar i Norrbotten. 


Kornelia Waller Nilsson är 28 år gammal och uppvuxen i Skellefteå, de senaste 8 åren har hon bott och verkat i Luleå. Hon arbetar mycket med traditionell teckning men också digitalt skapande där arkitektur och natur får stå i fokus. Kvaliteten i Kornelias konstnärskap ligger i kvantiteten - att processen är målet. Kornelia brukar beskrivas som en allkonstnär och har verkat inom bildform, musik, teater och skrivande. Hon har bl.a. ställt ut på Galleri Syster 2015 och läst fördjupningsåret i fri konst på Sunderby Folkhögskola. Till vårsalongen på Norrbottens museum 2018 ställde Kornelia ut ett miniatyrhus i ett slutet eko-system, där såddes fröet till att fortsätta arbeta med miniatyrer. 


ART ALLIES kommer att mynna ut i en utställning på Galleri Syster i augusti, men ni kommer kunna följa Isabell och Kornelias arbete på Galleri Lillasysters instagram under sommaren!